Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 33 (406) Data wydania: 19.08.14
Czytaj e-gazetę

Bez lato yno placki

Felieton Remigiusza Rączki.

Lato momy w pełni, pogoda piykno, a jo wom chca połosprowiać o nojlepszym letnim kuście. Kożdy przeca mi przitaknie, że w taki chyc, to bardzo człowieka na zołzy i inksze ciynżki miynsiwa nie ciongnie, ale placki dycki rod.

Ale to tyż przeca momy skiż tego, że nasze omy przeca kombinowały łobiady z tego co miały. Wlazowały do zegrodki czy na pole i tam dziypiyro wiedziały, co bydom ważić. A że zimiokow dycki je moc, toż na łobiod dziynnie były.

Jednak bez lato placki som nojlepsze, bo też zimioki jeszcze majom dużo wody i wtedy nie szmakujom jak treciny. Taki placek przeca idze rychtować podle roztomańtych receptow, bo i z kiszkom, z grzibami.

Terozki to idzie nikandzi pokosztować plackow z gulaszami kiere szumnie mianuje się „po wyngiersku”, kotleta w placku, czy jeszcze inkszych wariacji.

Mie zaś fest tyż szkmakujom taki staromodne placki, na kiere się godo chlastoki, skiż tego że się nimi chlaszcze na blacha. Surowe ciasto się wylywo na nagrzoto blacha z pieca i już, a potym yno zwyrtnyć. Przi tych plackach musicie pamiyntać, że blacha musi być lekko przelecano skorom z wyndzonki, bo placek się nie śmi przichycić.

Taki placki rychtowały nojczynści nasze starki, bo i blacha kożdy w doma mioł, a do plackow nie cza było oleju. Potym yno jich pomaściyły i fertig.

Kochani Ludkowie wracejmy do prostego, naszego jodła, bo łone je nojlepsze.

A jak żech wom rychtyk fest narobioł szmaku na te placki, a czyć się wom nie chce, toż możecie dycki do mie na gotowe do szynku (terozki się mianuje restauracjom) prziś. Smacznego, pyrsk!


Kiszka – kwaśne mleko

chlastoki – placki z blachy

zwyrtnyć – obrucić