Basket ROW Rybnik trenuje w komplecie
Wtorek, 2 września był pierwszym dniem, w którym trener Kazimierz Mikołajec miał do dyspozycji wszystkie zakontraktowane zawodniczki, które będą w sezonie 2014/15 występować na koszykarskich parkietach w najwyższej klasie rozgrywkowej, reprezentując Rybnik. Do zespołu, który trenuje już od początku sierpnia, dołączyły zawodniczki zagraniczne.
– W ostatnim czasie miałyśmy zajęcia, które mają poprawić naszą kondycję. Pod koniec doszło trochę techniki i taktyki. Ale przede wszystkim chodziło o wypracowanie kondycji i siły. Osobiście cieszę się z powrotu do Rybnika. Wiem czego się tutaj spodziewać. Jestem też bliżej domu, co nie jest bez znaczenia. Uważam, że tegoroczna liga będzie ciekawa. Trudno na dziś wyrokować, jak będą grały poszczególne drużyny. To dotyczy również nas. Zawodniczki zagraniczne są z nami zbyt krótko, żeby cokolwiek oceniać. W polskiej lidze jest tak, że jak się trafi z dobrym transferem, to można wiele zdziałać – powiedziała Magdalena Radwan, która ponownie związała się z rybnickim klubem.
Rybnickie koszykarki rozpoczną walkę w Tauron Basket Liga Kobiet 4 października. Pierwszym rywalem podopiecznych Kazimierza Mikołajca będzie ekipa z Bydgoszczy. Wcześniej Basket ROW zagra w dwóch turniejach. Najpierw w Lublinie (12-14.09), a tydzień później w Rybniku, o puchar prezydenta miasta. Rozegra również mecze sparingowe z zespołem z Niemiec.
Marek Pietras
KADRA BASKET ROW RYBNIK
Elżbieta Paździerska, Martyna Stelmach, Justyna Zielonka, Kateryna Rymarenko (Ukraina), Tahnee Robinson (USA), Katarzyna Motyl, Drey Mingo (USA), Magdalena Radwan, Kinga Dzierbicka, Martyna Jasiulewicz, Angelica Henry (USA).
TERMINARZ SEZON 2014/15. I RUNDA
04.10 – Basket ROW Rybnik – Artego Bydgoszcz
11.10 – CCC Polkowice – Basket ROW Rybnik
18.10 – Basket ROW Rybnik – Basket Gdynia
25.10 – Basket ROW Rybnik – Widzew Łódź
02.11 – Basket ROW Rybnik – Wisła Can–Pack Kraków
08.11 – Ślęza Wrocław – Basket ROW Rybnik
15.11 – Basket ROW Rybnik – MKK Siedlce
22.11 – Basket ROW Rybnik – AZS UMCS Lublin
29.11 – KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp. – Basket ROW Rybnik
07.12 – Basket Konin – Basket ROW Rybnik
13.12 – Energa Toruń – Basket ROW Rybnik