Nowe rady dzielnic gotowe do działania
16 i 18 marca w dzielnicach Boguszowice Osiedle i Boguszowice Stare odbyły się wybory do rad dzielnic.
Nowymi przewodniczącymi zostali Łukasz Kłosek i Wojciech Wasyl, obaj od dłuższego czasu związani z samorządem lokalnym.
W Boguszowicach Osiedlu nowym przewodniczącym rady został Wojciech Wasyl, który już wcześniej był członkiem rady dzielnicy. – Wcześniej pracowałem jako przewodniczący zarządu. Chcemy kontynuować nasz plan. Mamy sporo budynków ZGM, którym chcemy się bardziej przyjrzeć, bo niektóre są zaniedbane. Bolą nas miejsca parkingowe, bo ludzie parkują praktycznie wszędzie. Ludzie chcą pracować, ale potrzebujemy materiału i pomocy RSK. Myślę, że gdy po rozmowach z miastem uda się nam dostać materiał, będziemy działać własnymi siłami – mówi Wojciech Wasyl, nowy przewodniczący rady dzielnicy Boguszowice Osiedle.
W Boguszowicach Starych nowym przewodniczącym rady dzielnicy został Łukasz Kłosek – radny rady miasta oraz dyrektor biura poselskiego Marka Krząkały. – Jako przewodniczący rady chcę być osobą, która koordynuje działania miasta z wszystkimi potrzebami przedstawianymi przez przewodniczącego zarządu. Przede wszystkim zależy mi na współpracy z różnymi środowiskami dla dobra naszej dzielnicy. Mam nadzieję, że nie będzie dochodzić do sytuacji konfliktowych, a jeśli już będą jakieś rozbieżności, na pewno będę starać się łączyć mieszkańców – mówi Łukasz Kłosek. Warto dodać, że podczas zebrania w dzielnicy Jan Mura podziękował za 25 lat pracy w radzie dzielnicy i zrezygnował z kandydatury na nową kadencję. Praca w radzie dzielnicy jest nieodpłatna, z wyjątkiem przewodniczącego zarządu. Pozostali członkowie i przewodniczący rady nie otrzymują żadnego wynagrodzenia.
Szymon Kamczyk
Skład rady dzielnicy Boguszowice Osiedle
Przewodniczący rady: Wojciech Wasyl
Wiceprzewodniczący rady: Daniel Schuchmielski
Przewodniczący zarządu: Mirosław Moszczyński
Wiceprzewodniczący zarządu: Wiesław Kurczak
Członkowie zarządu: Bogumiła Ochojska, Jarzy Zalewski, Wiesław Zawadzki
Członkowie rady: Ryszard Chromik, Małgorzata Dola, Stanisław Gembalczyk, Agnieszka Pabijan, Józef Panyła, Kamil Szumiak, Mariusz Wiśniewski, Dawid Zaczyk
Skład rady dzielnicy Boguszowice Stare
Przewodniczący rady: Łukasz Kłosek
Wiceprzewodniczący rady: Wincenty Matuszczyk
Przewodniczący zarządu: Michał Wengerski
Wiceprzewodniczący zarządu: Bronisław Szmidt
Członkowie zarządu: Cezary Kaczmarczyk, Andrzej Piontek
Członkowie rady: Stefan Buchalik, Stanisław Dronszczyk, Tadeusz Gruszka, Zbigniew Harnasz, Renata Hyła, Tadeusz Janyga, Krzysztof Liszka, Dominik Przeliorz, Bronisława Szczypka