Judocy u posła i prezydenta
Zawodnicy, którzy reprezentowali Polonię Rybnik w mistrzostwach Polski seniorów w judo i wywalczyli sześć medali, zostali przyjęci przez Piotra Kuczerę, prezydenta Rybnika. Udali się z wizytą również do posła Grzegorza Janika. Oficjele gratulowali zawodnikom, trenerom, a także działaczom osiągniętych wyników.
– Jako człowiek sportu, a także członek Sejmowej Komisji Sportu, zawsze cieszę się z sukcesów sportowców, a najbardziej tych z Rybnika. Wynik osiągnięty przez judoków Polonii na mistrzostwach Polski jest bardzo dobry, dlatego też zaprosiłem zawodników, trenerów, prezesa – aby im pogratulować i docenić ich osiągnięcia – powiedział podczas spotkania z rybnickimi judokami poseł Janik.
Przypomnijmy, że w kieleckich mistrzostwach medale zdobyli: złote – Katarzyna Kłys, Piotr Kuczera, srebrne – Agata Perenc, Anna Borowska i brązowe: Julia Kowalczyk oraz Adrian Wala. Na szczególne słowa uznania zasługuje Piotr Kuczera, który obronił tytuł najlepszego judoki wśród seniorów, chociaż nadal jest juniorem. – Trudniej było obronić złoty medal, niż wywalczyć go rok wcześniej. Jest taka zasada, że trzeba bić mistrza, dlatego właśnie obrona tytułu nie jest łatwa. Przed turniejem wierzyłem, że stać mnie na medal. Dodatkowo, po pierwszej walce poczułem, że to jest mój dzień i wiedziałem już, że nie oddam tego tytułu nikomu – stwierdził Kuczera, który przygotowuje się obecnie do mistrzostw Europy i świata juniorów.
(pm)