Stwórz sobie swój ogródek
„I wtedy przyszedł maj” śpiewała parę lat temu Monika Kuszyńska. Wraz z przyjściem maja i zdecydowanie wiosennej aury, warto pomyśleć o organizacji własnego ogródka warzywnego przy domu lub na działce, żeby już w lato cieszyć się własnymi zbiorami.
Aby przygotować ogródek, najpierw musimy wydzielić obszar, na którym będziemy uprawiać rośliny. Po ustaleniu wymiarów należy usunąć wierzchnią warstwę gleby, by pozbyć się trawy i chwastów, które mogłyby później przeszkadzać i zagłuszać warzywa. Po zdjęciu wierzchniej warstwy ziemię należy przekopać i spulchnić, przy okazji dodając do niej już na tym etapie nawóz azotowy. Jeśli ziemia jest żyzna, możemy już przygotować grządki. W pierwszej dekadzie maja można siać już zioła i warzywa: pietruszkę naciową, koper, rzodkiewkę, średnio-późne odmiany marchwi, a także buraki ćwikłowe. Druga połowa maja to czas, kiedy dobrze wysiać do gruntu cukinię, kabaczki, dynię, patisony, bazylię fasolę czy arbuzy. Oprócz siania nasion, w pierwszej połowie maja wysadza się do gruntu ogórki i pomidory, szczególnie, jeśli nasz ogródek mamy zamiar przykryć tunelem foliowym. Tunel nie tylko dostarcza odpowiednie ciepło, ale także produkuje dodatkowy azot, potrzebny do wzrostu roślin. Jeśli nie planujemy stawiania tunelu foliowego, z wysadzaniem pomidorów i ogórków lepiej poczekać do końca maja. Wtedy też dobrze jest zasadzić pory, sałatę i paprykę. Po zasianiu i wysadzeniu roślin należy je podlać i pielęgnować przez następne kilka miesięcy, a już na przełomie lipca i sierpnia będziemy się cieszyć własnymi warzywami.
(ska)