Przepis na wiosenny syrop z mniszka lekarskiego
Składniki: 1000 sztuk kwiatów, 16 szklanek cukru, 4 cytryny, 4 l wody
Sposób przygotowania: Kwiaty zbieramy w rękawiczkach, po zbiorze ustawiamy je żółtą częścią do dołu na białych kartkach, aby wyszły z nich owady. Zostawiamy je na godzinę. Po godzinie zbieramy do dużego garnka lub dwóch mniejszych i zalewamy wodą. Gotujemy je pod przykryciem przez 10 minut. Odstawiamy z przykryciem na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie odcedzamy wodę. Dodajemy do niej sok z cytryn i cukier, który należy rozpuścić. Wstawiamy na mały ogień i gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny do uzyskania konsystencji syropu. Kiedy syrop już bardzo się pieni, jest gotowy. Możemy wlać go do słoiczków na gorąco, zakręcić i ustawić do góry dnem. Wtedy nie trzeba będzie ich pasteryzować. Syrop jest wyśmienitym specyfikiem, pomocnym w bólach gardła i przy kaszlu. Można spożywać go łyżeczką lub słodzić nim herbatę.