Radny ma pomysł na połączenie dwóch dzielnic
Na dworcu Paruszowiec szykują się duże zmiany. Miasto jest po rozmowach z dwoma spółkami kolejowymi w temacie remontu obiektu. Trwa przetarg na wykonawcę tej inwestycji, a radny Andrzej Oświecimski zaraził władze nowym pomysłem.
Pomysł jest oczywiście związany z dworcem i zostały w tej materii przeprowadzone już wstępne rozmowy. – Uważam, że bardzo potrzebną i funkcjonalną kwestią byłoby stworzenie tunelu pieszego pod nasypem kolejowym, prowadzącego do dworca od ul. Pod Wałem. Tunel zintegrowałby dwie dzielnice – Północ i Paruszowiec-Piaski. Ożywiłby także wyremontowany dworzec, a jeśli na dworcu będzie życie, nie będzie zakusów do dewastacji i wandalizmu. Ponadto można by stworzyć parking i ścieżkę rowerową z parkingiem dla rowerów na dworcu. Do byłby prawdziwy dworzec, na który można by przyjechać rowerem lub samochodem i przesiąść się do pociągu za parę złotych np. do Katowic. Wiadomo, że w Katowicach nie ma gdzie postawić samochodu. Myślę, że takie rozwiązanie dobrze by się przyjęło – mówi Andrzej Oświecimski, radny miasta Rybnika. Tunel miałby biec od ul. Pod Wałem do wnętrza budynku dworca – wyjście miałoby się znajdować tuż przed schodami po lewej stronie. Pomysł został przedstawiony na sesji rady miasta i przyjęty z entuzjazmem. Koszty utworzenia tunelu miałoby ponieść miasto, dlatego władze musiałyby zarezerwować środki w kolejnych budżetach.
(ska)