Wystawa malarstwa i spotkanie z pisarką
7 lipca Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna w Rybniku zaprasza na toskański wieczór – otwarcie wystawy obrazów Brygidy Przybyły oraz spotkanie autorskie z Aleksandrą Seghi. Początek o godz. 17.00.
Obrazy olejne Brygidy Przybyły ukazują piękno toskańskich krajobrazów. – Mój zachwyt dla cudownej Toskanii, którą zwiedziłam we wrześniu 2014 r., stał się inspiracją do nowej wystawy. Mam nadzieję, że powstały cykl obrazów olejnych „Toskania” chociaż częściowo oddał niezwykły urok tego obdarzonego przepięknym krajobrazem i wspaniałym dziedzictwem kultury i sztuki regionu Włoch – mówi malarka.
W bibliotece będzie się również można spotkać z Aleksandrą Seghi, autorką książek o kuchni i tradycji Toskanii. Pisarka mieszka w Toskanii, z wykształcenia jest filologiem włoskim. Od kilkunastu lat pracuje w lokalnym Radio Diffusione Pistoia, zajmuje się przygotowywaniem wiadomości dla Polaków (program Up Magazine). W ciągu roku jeździ na przeróżne targi rękodzielnictwa (i nie tylko), odbywające się w Toskanii oraz innych włoskich regionach. Wystawia robioną przez siebie drewnianą biżuterię. Współpracuje z gazetą „W piekarni. W cukierni”, Bio Kurierem oraz portalem kulinarnym Cooklet, Student gotuje.pl, Bosamama.pl, Rozkwitalnia.pl, Via Giulia, dla których pisze o toskańskiej lub włoskiej kuchni. Cyklicznie na portalu Wakacje w Toskanii pojawiają się jej artykuły o Toskanii. W wolnym czasie zajmuje się tłumaczeniami książek prof. Arnolda Ehret’a.
Jest autorką książek: „Smaki Toskanii”, „Słodkie pieczone kasztany”, „Zielona Toskania”, „Miasta widma w Toskanii. Przewodnik, historia, tradycja, ludzie”. (r)