Szkolenie trenerów pod okiem Jarosława Tkocza
PIŁKA NOŻNA – Kursokonferencja trenerów
W Zespole Szkół nr 3 odbyła się kursokonferencja dla trenerów piłkarskich z terenu podokręgu Rybnik. Organizatorzy zadbali, by szkolenie stało na wysokim poziomie i wszystkim przybyłym umożliwili zdobycie wiedzy zarówno w teorii, jak i praktyce.
– Jest to kursokonferencja trenerów naszego podokręgu organizowana przez nasz wydział szkolenia, z pełnymi upoważnieniami Śląskiego Związku Piłki Nożnej. Uczestnicy otrzymają certyfikaty, warunkujące po części przyznanie późniejszych licencji trenerskich. Zmieniają się uwarunkowania co do licencjonowanie trenerów, a jednym z nieodzownych warunków jest właśnie uczestniczenie w tego typu kursach. Mamy tutaj bardzo dużą grupę – ponad stu trenerów. Udało nam się zabezpieczyć grono bardzo wysokiej klasy wykładowców – powiedział Franciszek Wrana, prezes piłkarskiego podokręgu Rybnik. Podczas kursokonferencji, wszyscy przybyli mieli okazję wysłuchać ciekawych wykładów na temat różnych metod szkolenia piłkarzy, a także obserwować treningi, które z młodzieżą prowadzili między innymi trenerzy Grzegorz Łukasik i Dariusz Widawski. Gościem szkolenia był natomiast Jarosław Tkocz, trener bramkarzy w piłkarskiej reprezentacji Polski. – Zaprosił mnie tutaj dyrektor szkoły Paweł Kaszyca. Ja, jako rybniczanin, przyjechałem tu z wielką przyjemnością, bo czuję się bardzo mocno związany z tym regionem i cieszę się, że mogłem się spotkać z tutejszymi trenerami – mówił Tkocz, który jeszcze jako zawodowy bramkarz reprezentował barwy takich klubów jak ROW Rybnik, Naprzód Rydułtowy, GKS Katowice czy rosyjskie Szynnik Jarosław i Urał Swierdłowskaja Obłast.(kp)