Rewolucja. ROW z nowym trenerem i nazwą
PIŁKA NOŻNA – II liga
Dietmar Brehmer został nowym trenerem rybnickiego drugoligowca. Klub, w nawiązaniu do historii zmienił też nazwę na KS ROW 1964 Rybnik.
W zakończonych niedawno rozgrywkach, rybniccy piłkarze w nieprawdopodobnych wręcz okolicznościach zaprzepaścili awans do I ligi. W efekcie zwolniony został trener Marcin Prasoł, a jego miejsce w zeszłym tygodniu zajął Dietmar Brehmer. – Wiem, że w klubie wszyscy mają zwieszone głowy, bo pewne rzeczy się nie udały, ale trzeba patrzeć do przodu. ROW był drużyną, z którą każdy się w II lidze liczył, za co szacunek do poprzedniego sztabu szkoleniowego. Ja będę bazował na pewnych rzeczach, które zostały wypracowane – powiedział Brehmer, który w ostatnim czasie prowadził drużynę Rozwoju Katowice, a wcześnie pracował jako asystent w takich klubach jak Zawisza Bydgoszcz, Cracovia Kraków. Szkoleniowiec zdaje sobie sprawę z faktu, że stoi przed trudnym wyzwaniem. – Drużyna przechodzi rewolucję, czego przykładem jest choćby moja osoba. W tej chwili jestem na wstępnym etapie kompletowania sztabu trenerskiego. Będzie on skromny ilościowo, ale bardzo silny, jeśli chodzi o jakość pracy. Co do zawodników, to rozmawiamy z zarządem. Oczywiście chciałbym, żeby kadra wyglądała jak najlepiej. No ale ja nie jestem od płacenia, od tego są inni. Będą tu grali tacy zawodnicy, którzy zgodzą się na nasze warunki finansowe. Jeżeli ktoś podpisze kontrakt z naszym klubem, to ja nie wyobrażam sobie innej możliwości jak to, że taki zawodnik będzie od pierwszej do ostatniej minuty dawał z siebie wszystko. Nie chcę składać żadnych deklaracji. Na razie musimy zbudować zespół – stwierdził 40-letni trener.
Decyzją zarządu klubu, w nawiązaniu do historii, zmieniona została również nazwa drużyny. W najbliższym sezonie będze występować jako KS 1964 ROW Rybnik.
(kp)