Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 7 (484) Data wydania: 16.02.16
Czytaj e-gazetę

Gęsi dobre na wszystko

Jeszcze nie tak dawno, prawie w każdym domu hodowano gęsi. Nie bez przyczyny, bo gęsi to prawdziwa fabryka przydatnych rzeczy.

Pierwszym i podstawowym „tworzywem”, jakie można pozyskać z gęsi jest pierze. – Kiedyś szkubanie pierza na Śląsku było bardzo popularne. Gospodynie z całej wsi chodziły od domu do domu i tam szkubały pierze z danego gospodarstwa. Przy tej okazji, bo był to idealny czas do rozmów, opowiadano miejscowe podania i legendy. Głównymi motywami były zjawiska niewyjaśnione, np. spotkania z utopkami, strzygami i duchami. Szkubanie pierza było rytuałem, który niestety prawie całkowicie zanikł – ubolewa Regina Sobik z KGW nr 1 w Jankowicach. Pióra, które pozyskiwano, służyły do wypełniania kołder i poduszek, a całe skrzydła suszono i wykorzystywano jako miotełki. Drugim elementem, którego dostarczały gęsi, było mięso. Gęsina, choć tłusta, była zarówno smaczna, jak i dostarczała odpowiednich wartości odżywczych. Bardzo cennym produktem z gęsi był jednak tłuszcz. – Gęsi smalec idealnie nadaje się do smażenia, bo nie ma specyficznego zapachu i nie pali się w wysokich temperaturach. Ponadto jest tani do pozyskania, dlatego kiedyś był bardzo powszechny. Tłuszcz ma jeszcze jedno ważne zastosowanie. Kiedyś stosowano go przy chorobach dróg oddechowych. Trzeba było nasmarować klatkę piersiową na noc, a kaszel stawał się mniej dokuczliwy. Tłuszcz działa bowiem rozgrzewająco – zapewnia Urszula Kasparek z KGW nr 1 w Jankowicach. Warto dodać, że smalec z gęsi jest prawdopodobnie jedynym tłuszczem, który w ogóle nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach ze względu na to, że nie zmienia swojej struktury molekularnej. Tłuszcz gęsi jest też zdrowy, bo zawiera kwas oleinowy, a także redukuje poziom złego cholesterolu.

(ska)


Gęsi smalec idealnie nadaje się do smażenia, bo nie ma specyficznego zapachu i nie pali się w wysokich temperaturach

Urszula Kasparek