Przepis tygodnia
Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe
Wegańskie ciasto marchewkowe wg Alergis.menu
Składniki: 4 łyżki siemienia lnianego, 12 łyżek cieplej wody, 2 szklanki marchewki, 2 szklanki mąki ryżowej, 1 i ½ szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 0,5 szklanki wody, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego, 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej, cynamon
Sposób przygotowania: Siemię lniane zalewamy wodą (12 łyżek) i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy cukier i miksujemy. Gdy mam już jednolitą masę dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Wlewamy 0,5 szklanki wody i dodajemy marchewkę. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp 180 stopni przez ok. 40 minut.