Naturalne spalacze tłuszczu
Porada tygodnia
Alicja Czakon, dietetyk z poradni Dietikon przekonuje, że naturalne spalacze tłuszczu istnieją. Wystarczy sięgnąć po odpowiednie owoce, warzywa lub niektóre z przypraw.
Czy istnieją takie produkty, które powodują pobudzenie przemiany materii lub działają zbawiennie na spalanie tłuszczu? – W wielu pokarmach występują naturalne substancje – termogeniki – które powodują uwolnienie ciepła z organizmu i prowadzą do przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej – wyjaśnia Alicja Czakon, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon.
Naturalne spalacze tłuszczu, czyli termogeniki, znajdziemy głównie w owocach i warzywach bogatych w błonnik, witaminę C, składniki mineralne oraz inne substancje, m.in. karotenoidy. – Najcenniejsze warzywa to karczochy, brokuły, szparagi, fasolka, zielony groszek, papryka, seler, pomidory, szpinak, sałata, kapusta, marchew, cebula czy kabaczek. Duża zawartość witaminy C sprawia, że nasz organizm szybciej przetwarza tłuszcz oraz stymuluje produkcję L-karnityny. Do owoców, które mają działanie termogeniczne zaliczamy zaś cytryny, grejpfruty, ananasy, papaje i limonki – wylicza dietetyk kliniczny Alicja Czakon i dodaje, że oprócz owoców i warzyw warto wykorzystać inne produkty, które w naturalny sposób pomogą nam przyspieszyć przemianę materii. Należą do nich kawa, zielona herbata, pieprz cayenne, kurkuma, cynamon, ocet jabłkowy i chude mięso.