Ignacy wczoraj i dziś
„Ocalić od zapomnienia – stara kopalnia”. Wystawę pod takim tytułem można od minionego czwartku podziwiać na terenie Zabytkowej Kopalni Ignacy.
Autorem ciekawych zdjęć, które pokazują niewiadomską kopalnię, jest Marian Miełek. – Na fotografiach można zobaczyć wiele elementów, od wieży szybowej, poprzez maszyny parowe, po bramę główną. Ostatnio fotografowałem również w budynku obok, gdzie znajduje się stara kompresorownia. Wszystko po to, by pozostała jakaś dokumentacja, ponieważ będzie to zlikwidowane – mówi fotografik. Najwcześniejsze zdjęcia wystawowe pochodzą z roku 2003. Właśnie wtedy pan Marian Miełek zdecydował, że głównym elementem jego fotografii będą tematy industrialne. – Jeżeli Julian Tuwim, czy inni poeci, mogli tworzyć poezję w tym klimacie, to dlaczego tego nie fotografować – uśmiecha się autor zdjęć, który przyznaje, że zdjęcia na kopalni Ignacy powstały ze względu na szybko postępującą destrukcję zamkniętego zakładu. – W tych czasach, kiedy to dokumentowałem, nie było żadnych przesłanek, że obiekt zostanie odrestaurowany i będzie wyglądał tak, jak ma to miejsce dzisiaj, w formie zabytkowej kopalni – wspomina Marian Miełek. Dodajmy, że wystawę „Ocalić od zapomnienia – stara kopalnia”, można oglądać do 10 maja.
(kp)