Ziemniaczane krokiety z wędzonym twarogiem według KGW.tv
Przepis tygodnia
Potrzebne będą:
- 200 g wędzonego twarogu, 5 średnich ziemniaków, marchewka, 2 cebule, 200g wędliny (szynka, kiełbasa lub mortadela obojętne), 2 jajka, ser żółty ok. 150g, przyprawy do smaku, 2 łyżki mąki, bułka tarta do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchew gotujemy, cebule przesmażamy żeby się zeszkliły. Wędlinę kroimy w drobną kosteczkę (można przesmażyć, ale nie jest to konieczne). Ser trzemy na grubych oczkach. Ziemniaki po wystudzeniu przeciskamy przez praskę razem z marchewką, twarogiem i cebulą, a następnie dodajemy starty ser, jajka, przyprawy oraz wędlinę. Mieszamy wszystko, przyprawiamy do smaku i dodajemy mąkę. Formujemy krokieciki, obtaczamy w bułce tartej i pieczemy aż się zarumienią. Wyśmienicie smakują z sosem tzatziki.