Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 17 (494) Data wydania: 26.04.16
Czytaj e-gazetę

Porada tygodnia

Wiosenna dieta, czyli nowalijki na talerzu

Jeśli do tej pory nasze posiłki były nieregularne, monotonne oraz pozbawione wartościowych składników odżywczych, to wiosna jest najlepszym momentem, aby wprowadzić zmiany w codziennym jadłospisie. – Postarajmy się, aby posiłki stały się zdrowe, lekkie i regularnie spożywane – radzi Alicja Czakon, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon.

– Nieodłącznym elementem zbilansowanej, wiosennej diety są ryby obfitujące w kwasy omega 3, kasze oraz warzywa, takie jak sałata, rzodkiewka, szczypiorek, zielona pietruszka, ogórek, pomidor, młoda marchewka i buraczki. Zawierają one mnóstwo witamin i minerałów – wylicza nasz ekspert, dodając zarazem, że należy mieć na uwadze fakt, iż młode rośliny intensywnie chłoną z gleby nie tylko korzystne substancje, takie jak potas, magnes, wapń, żelazo czy selen, ale również szkodliwe dla naszego zdrowia związki. Najbardziej niebezpieczne z nich to azotyny, azotany, ołów, kadm, miedź, rtęć oraz pozostałości środków ochrony roślin. – Nie należy jednak całkowicie rezygnować ze spożywania nowalijek, mimo wszystkich potencjalnych zagrożeń. Pamiętajmy jednak, aby zachować umiar w ich spożyciu. Nowalijki nie powinny być dla nas podstawowym źródłem witamin. Traktujmy je raczej jako dodatek do dań lub dekorację kanapki. Na młode, surowe warzywa, szczególną uwagę muszą zwrócić alergicy, wrzodowcy i osoby z zespołem jelita nadwrażliwego – tłumaczy dietetyk Alicja Czakon i przypomina, że wiosna jest również idealną porą na domową uprawę kiełków. – Nasiona rzeżuchy, brokuł, lucerny, soczewicy, fasolki mung, czy rzodkiewki, uzupełnią nasz organizm w witaminy z grupy B oraz A, C i E, a także cenne składniki mineralne, takie jak potas, magnez, oraz wapń. Doskonale nadają się do sałatek, kanapek i serów – podsumowuje dietetyk kliniczny z poradni Dietikon.