Łosoś z placuszkami warzywnymi wg KGW.tv
Przepis tygodnia
Potrzebne będą: filet z łososia, 5 średnich ziemniaków, duża marchew, 1/2 kalafiora, 1/2 brokułu, warzywa (można zastąpić mieszanką warzywną-mrożonką), jajko, łyżka mąki, pieprz, sól
Sos: mały kubeczek jogurtu naturalnego lub śmietany 12%, łyżka stołowa musztardy, mała cebula
Sposób przygotowania: Łososia doprawiamy do smaku (pieprz, sól, czosnek, cytryna) i pieczemy.
Warzywa gotujemy i przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy do smaku, jajko i łyżkę mąki. Formujemy placuszki i pieczemy aż będą rumiane.
Cebulę bardzo drobno kroimy i dusimy, dodajemy łyżkę musztardy i jogurt/śmietanę w celu stworzenia sosu, do którego można dodać także trochę wywaru z warzyw.